Babyuitzetlijst- de minimale benodigdheden

69C88B25-08A0-4E8C-B0D9-93FDDA2F3B1A

Babyuitzetlijst- de minimale benodigdheden

03 april 2022

Dat een baby geld kost is niks nieuws, maar wat heb je nu echt nodig? De babywinkels en tijdschriften bieden met liefde overcomplete babyuitzetlijsten aan. In deze blog een overzicht met benodigdheden waar ik echt even helemaal terug ben gegaan naar de basis. Wat heb je nu echt nodig als je thuiskomst met je kersverse newborn. Hoe duur je het maakt is aan jezelf. Helaas geldt bij sommige producten, goedkoop is duurkoop en ook dat heb ik ondervonden. Diverse zaken heb ik meer geld aan uitgegeven waar ik nog altijd erg blij om ben.

Meubels

Wiegje/ co-sleeper
Een wiegje gebruik je relatief kort. Een co-sleeper vaak langer omdat deze groter zijn. Met een beetje geluk kan je deze van familie of vrienden vaak wel lenen. Ideaal om je newborn de eerste tijd lekker naast je bed te zetten. Als ik moet kiezen zou ik wel gaan voor de co-sleeper, dan hoef je je bed niet uit om de kleine te pakken.

Lakentjes, dekens en doeken

- Een wiegdeken is vaak van het formaat 75x100 cm. De wiegdeken kan tevens dienen als wikkeldoek om je newborn lekker in te wikkelen maar, zeker ook goed bruikbaar voor in de kinderwagen.

- 2 hoeslakens voor wieg/ co-sleeper.

- 2 wieglakentjes/ co-sleeper formaat. Deze lakentjes zijn niet alleen voor het opdekken van de wieg/ co-sleeper, maar kunnen vaak ook gebruikt worden voor de kinderwagen. Let even goed op de maten.

- 2 aluminium kruiken + kruikenzak.  Dit is één van de eerste dingen waar de kraamhulp om vraagt.  Budgettip:
Net als de wieg een artikel wat vaak wel geleend kan worden bij familie/ vrienden. Een kruikenzak gebruik je maar kort dus geef er vooral niet teveel geld aan uit.

- 6 hydrofiele doeken. Hydrofiele doeken vindt de ene mama zinvol en de andere onzin. Ik ben fan!! Handig voor bij de borstvoeding maar ook te gebruiken in de wieg en in de kinderwagen onder het hoofdje. Voor het afdrogen van je baby, oftewel onmisbaar.

Je kan hier heel weinig of heel veel geld aan uitgeven. Ik heb zelf geïnvesteerd in een set dat enorm goed bevalt. De doeken van CAM CAM Copenhagen blijven namelijk enorm zacht en gaan nu zelfs een derde keer gebruikt worden.

- 1/2 grote hydrofiele doeken. Heerlijk om je newborn in te wikkelen na een badje maar ook om je newborn in te wikkelen of te gebruiken als lakentje/dekentje. Oftewel multifunctioneel. Deze doeken worden ook wel swaddles genoemd, ook erg leuk om te vragen als kraamcadeau.

Kleding

- 1/2 setjes maatje 50 + rompers. Bijna elke baby past wel even in maatje 50, hoe lang ze dit passen verschilt per baby. Juist omdat er niks zinnigs over te zeggen is adviseer ik niet teveel in te slaan. Bijkopen kan altijd nog in je kraambed (lekker online shoppen).

- 3/4 setjes maat 56 + rompers. Hiervoor geldt hetzelfde als bij maat 50, je weet het gewoon simpelweg niet wat de maat van je baby wordt en extra setjes kopen is zo geregeld.

Overige benodigdheden

- Luiers + billendoekjes. Zorg dat je alvast wat luiers in huis hebt. Ga niet grote hoeveelheden inslaan, want het wil per newborn nog wel is verschillen welk merk goed past. Een paar pakken luierdoekjes is uiteraard ook wel zo handig.

- Kraampakket. Afhankelijk van hoe je verzekerend bent krijg je deze van je zorgverzekeraar. Is dat niet het geval dan wordt vaak geadviseerd deze te kopen of je kan bij je VK nagaan welke producten handig zijn om aan te schaffen. Het pakket is onder andere samengesteld voor een eventuele thuisbevalling, maar vaak zit er ook een thermometer in, matjes die vruchtwater goed opvangen en kraamverband. Je kan hem kant en klaar kopen, maar ook naar eigen inzicht samenstellen.

- Thermometer. Je baby moet in het begin regelmatig getemperatuurd worden en dit is dan ook onmisbaar. Koop wel gewoon een thermometer voor de billetjes, dat is de enige wijze waarop de temperatuur wordt vastgesteld. Let op, er zijn hele snelle thermometers is wel zo fijn. Bijvoorbeeld bijvoorbeeld de Braun PRT1000 Digitale Thermometer.

- Vaseline, vitamine K & vitamine D. Vaseline is onmisbaar om de eerste poep (meconium) van je newborn fatsoenlijk weg te kunnen poetsen. De vitamines moet je enkele dagen na de geboorte mee starten en zijn van belang voor de botten en de bloedstolling.

- Verschoningskussen. Verschonen kan ook gewoon op bed maar ik heb er toch voor gekozen om deze op te nemen in deze lijst. Het is wel zo makkelijk om deze in huis te hebben. Ik heb een extreem goedkope variant aangeschaft en geïnvesteerd in een duurdere variant. Het verschil zit hem in het behoud van de vorm en de kosten van een waskussenhoes. Mocht je meer willen weten, laat dan een reactie achter.

- Babybadje/ tummytub. Dag 2 wordt je newborn vaak gewassen dus wel zo handig om een badje of tummytub in huis te hebben.

Bovenstaande lijst lijkt enorm weinig, maar het is een goede basis om mee te starten. Bijkopen kan altijd nog. Borstvoedingsartikelen zijn van latere zorg, net als flessen/ spenen draagdoeken, etc.

Tot slot, familie vindt het vaak leuk om een 'groter' cadeau te geven. Misschien goed om even te peilen voor je bijvoorbeeld een kinderwagen of kinderstoel aanschaft.

Een blog met ideeën voor kraamcadeaus volgt later. Heb jij nog aanvullingen?! Laat het in de reacties achter.

 

Lfs Annika

 

Disclaimer: vorenstaande blog is geheel gebaseerd op mijn eigen ervaringen en inzicht. Maak vooral je eigen keuzes en doe wat goed voelt. 

Laat een reactie achter