Bevalplan

IMG_1129

Bevalplan

08 december 2022

De term alleen al. Je zou bijna denken dat het door een man verzonnen is. Waarom? Omdat een bevalling niet te plannen is. Ik herhaal een bevalling plan je niet. Ik ben dan ook groot voorstander het een 'beval-idee' of 'bevalwens' te noemen. Werpstrategie kan natuurlijk ook maar, de essentie is dat het niet een klusje is dat je plant en dat volgens plan verloopt.

Je ideeën en wensen omtrent een bevalling op papier zetten is een prima idee. Het zorgt er namelijk voor dat je nadenkt over wat je wil en belangrijk vindt en ook wat je verwachtingen zijn. Daarnaast is het fijn voor je zorgverleners om het gesprek met jou aan te gaan over deze belangrijke gebeurtenis en met jou het gesprek aan te gaan of je wensen realistisch zijn gegeven de omstandigheden van jouw zwangerschap.
En ook bij een tweede of volgende bevalling is het heel fijn dat je dingen op papier hebt. Met name dingen die je misschien anders wil dan de vorige keer, mits de situatie dat toelaat uiteraard.

Je niet willen vasthouden aan een plan, kan je ook alleen maar helpen tijdens een bevalling. Helemaal als je het nog nooit eerder hebt gedaan. De verhalen om me heen zijn vaak beladen en als traumatisch ervaren in de situaties dat het anders liep dan gepland. Als je er nou open in stapt (geen plan), dan hoef je geen knop om te zetten als alles anders loopt dan gepland. Een bevalling is al moeilijk genoeg en een open mindset kan je alleen maar helpen. Ik heb het inmiddels vier keer gedaan en het blijft een bevalling (en dus heftig) maar, ik kijk er prima op terug.

Als ik hoor dat het verpleegkundigen en verloskundigen kwalijk wordt genomen dat een bevalling niet loopt zoals ‘gepland’ dat is toch belachelijk. Die mensen komen echt niet naar hun werk met het idee jou een rot bevalling te bezorgen. Ze knippen je echt niet in omdat dat hun hobby is. Het enige wat ze doen/proberen is jou te helpen een kindje op te wereld te laten zetten en dat in de best mogelijke omstandigheden van dat moment. Waarbij er met name oog is voor de gezondheid van jouw kindje. Is het dan fair om het hun kwalijk te nemen dat jij niet thuis in je opblaasbad met zoutlamp, wierook en klankschakenmuziek (ieder zijn ding) een kind op de wereld zet? Nee, als de omstandigheden anders zijn is dat vaak uit noodzaak geboren en dan hoor je alleen maar dankbaar te zijn dat er mensen om je heen zijn die jou en je kindje proberen te helpen. Iedere mama die bevalt wil per slot van rekening toch maar 1 ding? En dat is dat je kindje gezond ter wereld komt.

Maar goed je beval-wens. Enkele suggesties die je er wel in kan zetten
- Dat je de navelstreng uit wil laten kloppen
- Of er wensen zijn omtrent onderzoeken tijdens de bevalling
- Of je een klem of cordring wil of misschien wel een lotusgeboorte
- Dat ze duidelijk met jou (of je partner) overleggen/ communiceren over hoe en wat er gebeurt
- Of je wel/ geen foto’s wil (ik zeg doen, weggooien kan altijd nog)
- Hoe je tegen verdoving aankijkt
- Dat je rust wil het eerste uur na de bevalling om optimaal te genieten van het eerste uur
- Of er wensen zijn wat betreft je placenta
- Of je borstvoeding wil proberen of niet

En ik kan nog een heleboel suggesties doen maar, ieder zijn eigen wensen en dat is prima. Moraal van het verhaal go with the flow, het kan je alleen maar helpen.

 

Lfs Annika

Laat een reactie achter