Het tweede trimester

DSC_0010

Het tweede trimester

03 april 2022

Als ik deze blog schrijf ben ik alweer bijna aan het eind van mijn tweede trimester, voor de laatste keer een tweede trimster. Bizar, nog even en ik ga het trimester in waarin we onze zoon gaan ontmoeten. Voor nu neem ik je nog graag even mee in mijn tweede trimester.

Ik moet het ook altijd opzoeken maar je tweede trimester loopt van week 14-27. Voor mij is de start van het tweede trimester niks anders dan het einde van het eerste trimester en dat is kotsmisselijk. Spugen en misselijk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is aan de orde van de dag. De extreme onzekerheid die ik (en volgens mij velen met mij) ervaar in het eerste trimester, duurt ook gewoon in het tweede trimester voort. Omdat ik het kleintje nog niet voel, leef je van afspraak naar afspraak enkel ter bevestiging dat er nog een hartslag is.

Misselijkheid & maagzuur
Qua misselijkheid kan rond 18/19 weken de vlag hier uit, dan is het eindelijk voorbij. Niet fijn, maar ik heb het elke keer gelukkig goed kunnen relativeren. Part of the deal zeg maar. Maar met het afscheid van de misselijkheid, mag ik al snel het maagzuur verwelkomen. Er is maar weinig eten en drinken wat geen maagzuur oplevert. Zodra het heel extreem wordt, weet ik inmiddels de weg naar de huisarts die mij dan van een drankje voorziet dat beter en langer helpt dan Rennies. *

20 weken echo
Het is het trimester met een spannende 20 weken echo, die bij elke zwangerschap opnieuw spannend is. En die voor mij elke zwangerschap zelfs spannender wordt. De onbevangenheid die ik nog had bij nummer 1, is gewoon weg vanaf nr 2. Een ervaring en vele verhalen rijker, maakt dat er nog weinig onbevangenheid is.

Suikertest
Bij elke zwangerschap was er twijfel over zwangerschapsdiabetes. Dat betekent dat ik elke zwangerschap een suikertest heb mogen doen en de laatste twee zwangerschappen zelfs twee keer. Hopelijk kan jij deze overslaan. Het is geen ramp, maar leuk/lekker is anders. In een latere blog zal ik je een keer meenemen in het verloop van een suikertest, zodat je weet wat je kan verwachten.

Leven voelen
Het mooiste in dit trimester is het eerste schopje. Wat mij betreft is er niks mooiers ter wereld dan leven in je voelen. Dat is denk ik wel hetgeen ik het meeste ga missen van het nooit meer zwanger zijn. Het exclusieve wat alleen jij hebt met dat kleintje. Jij voelt elk schopje en elke beweging en dat is voorlopig nog even helemaal van jou. Uiteraard kan ook je partner hiervan meegenieten, maar zo aanwezig als dat kleintje voor mij al is kan niemand zich voorstellen.

Babykamer
Dit is vaak het trimester waar je je begint te oriënteren voor de babykamer. Bij je eerste of tweede kindje ook het moment dat wordt gestart met de babykamer. De zwangerschappen daarna was ik alleen maar blij als de kamer voor de 35 weken af was.

Eerste aankopen
Een positieve 20 weken echo was voor mij vaak het moment om te starten met de eerste aankopen. Dit geldt voor kleertjes, de babykamer, kinderwagen etc. Oriënteren gebeurde uiteraard al voor dit trimester.

Naam
Of je nu weet wat het wordt of niet, dit is het trimester om na te gaan denken over de naam. Dit kan nog een aardige speurtocht zijn dus het kan geen kwaad om op tijd te beginnen.

Voor-weeën
De laatste 2 zwangerschappen zijn ook de voor-weeën bij herhaling al aanwezig in dit trimester (helaas). Maar ook hiervoor geldt: part of the deal. Aan dit onderwerp wil ik nog wel een aparte blog wijden, ik mag mezelf inmiddels ervaringsdeskundige noemen.

 

Lfs Annika

 

* disclaimer:  bovenstaande ervaringen zijn enkel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik doe geen uitspraken over wat verstandig is en medisch verantwoord. Maak vooral je eigen keuzes die voor jou als moeder/ vader goed voelen inclusief het raadplegen van een arts of specialist voor advies met betrekking tot jouw eigen situatie.

Laat een reactie achter