Ouderschapsverlof

ANNIKA EN SJOERD

Ouderschapsverlof

22 juli 2022

In deze blog neem ik je mee in de verschillende soorten verlof waar je gebruik van kan maken zodra je een kind hebt gekregen. Wanneer we zwangerschapsverlof laten voor wat het is zijn er 4 soorten verlof waar je gebruik van kan maken. Van deze 4 soorten gelden er 2 enkel voor papa/partner en 2 gelden voor jullie mama en papa.

Ik kan er heel veel tekst aan wijden, maar de basis heb ik opgenomen in onderstaand schema. Goede reden om deze blog nu te schrijven is de aanstaande wijziging van het ouderschapsverlof. Dit verlof geldt voor zowel mama als papa en is in de basis onbetaald. Per 2 augustus aanstaande wordt deze regeling gewijzigd naar een deels betaalde variant, waarbij wel diverse voorwaarden gelden. Onderstaand schema geeft de basis weer van de verschillende verlofsoorten. Daarna zal ik aan de hand van mijn eigen situatie een voorbeeld schetsen wat de mogelijkheden zijn.

4BE4DF2A-EAF7-42C7-96B4-A5F6AE827327

Voorbeeld
Onze jongste spruit is mei 2022 geboren. Zowel mijn man als ik kunnen en willen gebruiken maken van de extra tijd die we kunnen krijgen met de kinderen. Waar hebben we dan recht op?

Het aantal uren is gebasseerd op je contract-uren. Sta je 36 uur op contract dan zijn dit de uren die als basis gelden voor je berekening. Een week verlof betekent dan 36 uur verlof.

Mijn man
Geboorteverlof - 1 week
Aanvullend geboorteverlof - 5 weken (70% betaald). Dit moet hij binnen een half jaar na de geboorte opnemen.
Betaald ouderschapsverlof - 9 weken (70% betaald). Dit moet voor mei 2023 opgenomen worden.
Vanaf mei 2023 kan nog onbetaald ouderschapsverlof opgenomen worden.

Ikzelf
Betaald ouderschapsverlof- 9 weken (70% betaald). Dit moet voor mei 2023 opgenomen worden.
Vanaf mei 2023 kan nog onbetaald ouderschapsverlof opgenomen worden.

Extra tip
Indien je nu al gebruik maakt van ouderschapsverlof en dit is onbetaald, kan je het aanvullend geboorteverlof/het betaald ouderschapsverlof inzetten om deze dag(en) deels betaald te krijgen

Let op gebruik maken van het ouderschapsverlof betaald en onbetaald heeft sowieso invloed op je salaris en de 70% is ook begrensd qua bedrag. Je bent niet verplicht hier gebruik van te maken, maar het is een optie die wordt geboden zodat je meer tijd met je kind(eren) door kan brengen.

Voor meer informatie kan je kijken op:

De site van het UWV (klik hier) of
Op de site van de rijksoverheid (klik hier).

 

Lfs Annika

 

Disclaimer: er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze blog. Welke regeling voor jou geldt en hoe deze uitwerkt dien je zelf na te gaan/te informeren bij je werkgever.

 

Laat een reactie achter