Voorbereiden op de kraamweek

9

Voorbereiden op de kraamweek

03 april 2022

Blogs en tijdschriften staan vol over de kraamweek. Een klein percentage komt in de buurt van de waarheid, maar daarover later meer. Ik had wel wat gelezen, maar de echt praktische tips heb ik helaas gemist. Daarom hier de echt praktische tips om voorbereid die kraamweek in te gaan.

Over het algemeen bevallen veel mama’s pas rond de 40 weken en dat betekent dat vanaf het moment van verlof er nog fijn enkele weken over zijn om van alles te doen. Naast deze voorbereidende tips is mijn beste advies: rust lekker uit! Iedereen zei dit tegen mij, maar daar heb ik uiteraard weinig mee gedaan. Achteraf begrijp ik dit advies zo enorm goed: als nieuwe mama kan je wel een moord doen voor een paar uurtjes slaap (en niks doen). En vooral de eerste keer zwangerschapsverlof, dit gaat daarna noooit meer zo relaxed zijn. So trust me, het is fantastisch wat allemaal komen gaat, maar doodvermoeiend. Dus doe nog even lekker rustig aan. Voetjes in de lucht, theetje erbij en lees lekker wat je komende tijd allemaal kan gaan doen om de kraamweek voor jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Tenminste als het je eerste is. Bij elk kind dat volgt gaat je verlof sowieso heel anders zijn.

1.     Beddengoed

Zorg voor minimaal 2 fijne sets beddengoed. Na weer een nacht volop zweten (heerlijk de afterbirth perikelen) is er niks fijner dan een schoon bed en daar heb je de kraamhulp voor!

2.     Beschuit & muisjes

Erg voor de hand liggend, maar koop alvast wat beschuit en muisjes als je al weet wat het wordt. Andere ideeën in plaats van deze standaard beschuitjes lijken erg leuk, maar tijdens een kraamweek geheel niet uitvoerbaar. Ik heb echt geen idee waar ik de tijd vandaan had moeten halen. Al helemaal niet bij nr 2 en 3.

3.     Alles bij de hand mandje

Zet een mandje bij je bed met daarin een notitieblokje, pen en de lader van je telefoon. Aanwijzingen van de kraamhulp kan je makkelijk even noteren en er zijn vast diverse andere dingen die je graag bij de hand hebt in je kraambed.

4.     Cash geld/online bezorgdiensten

Leg een portemonnee met cash geld in huis. Dan kan de familie die op viste komt mooi even een paar kleine boodschappen doen en dan hoeft manlief de deur niet uit. Of als de kraamhulp iets wil kopen wat je qua verzorging nodig hebt, die sturen toch iets minder makkelijk een tikkie. De AH onlineservice of pick up point zijn eenmaal in de week ook een fantastische uitkomst! 

5.     Maandverband

Je kraampakket lijkt gigantisch, I know. Toch gaat dat kraamverband op. Dus zorg voor maandverband, want je blijft (langer dan je lief is) nog wel even vloeien. Koop het liefst de variant met de minste plastic, zoals bijvoorbeeld Kotex.

6.     Kaartjes

Denk ook alvast na over hoe en waar je de kaarten op wil hangen. Als het eenmaal zover is wordt je huis namelijk overgenomen (veelal door de familie die helemaal in halleluja-stemming is vanwege de geboorte en het huis er ook zo uit wil laten zien). Inmiddels kan ik wel vertellen dat dit per kind minder wordt.

7.     Kraamvisiteboek

Mocht je een kraamvisiteboek hebben, vul deze zo ver mogelijk in en leg hem klaar. Leuk voor als de eerste visite langskomt. Ik had zelfs met post-it briefjes aangegeven wie (van de familie) op welke pagina mocht schrijven. Toch leuk als opa’s, oma’s broers en zussen als eerste in dit boek staan.

Inmiddels weet ik ook dat ook dit met het kind dat volgt, minder gebruikt wordt.

8.     Bloemen

Zorg voor voldoende vazen. Ik had het niet verwacht, maar mijn huis stond vol met bloemen na de geboorte van onze kleine man.

9.     Enveloppen geboortekaartjes

Mochten de enveloppen van de geboortekaartjes al binnen zijn. Schrijf of plak die etiketten er alvast op. Het kan maar gedaan zijn, des te meer tijd is er over voor andere dingen als het eenmaal zover is.

10.  Biotex

Haal minimaal één , maar het liefst twee of meer pakken groene biotex in huis. Ik vind het echt het wondermiddel voor melk- en poepvlekken (en ja die ga je hebben, heel erg veel). Maar een nachtje in de biotex doet dus wonderen, daarna in de wasmachine en schoon! (Een emmer of teil om de kleding in te laten weken is dus ook wel handig).

11.  Billendoekjes

Haal niet één, niet twee maar gewoon een hoop pakken billendoekjes in huis. De eerste poep van je newborn is hardnekkig en doekjes, veel doekjes zijn dan toch wel erg makkelijk. De billen vooraf insmeren met vaseline scheelt een hoop doekjes.

12.  Thermometer

In dezelfde categorie als nummer 11 valt de thermometer. Je newborn moet je regelmatig temperaturen en ja dat gaat gewoon via de billetjes. De automatische reflex is veelal dat in no time, dat lieve kleine schatje alles onderpoept. De standaard thermometer kan er zo maar een minuut over doen en dan is het leed al geleden. Wij kwamen er bij nr 1 (helaas pas na een paar dagen) achter dat er ook thermometer is die binnen enkele seconden het werk doet (bijvoorbeeld de Braun PRT1000 Digitale Thermometer.) Deze is zijn geld echt dubbel en dwars waard!

13.  Vitamine K & D

Je newborn moet naast (moeder)melk ook enkele vitamines binnenkrijgen. De eerste periode is dit vitamine K en vitamine D. Vitamine D wordt zelfs geadviseerd voor de eerste 4 jaar.

14.  Overslagshirtjes en stretch rompers

Leuk hoor babykleertjes shoppen, maar achteraf heb ik toch wel het nodige geleerd. Les één, een heel klein baby’tje aankleden is doodeng. Alles wat dit verfijnde klusje makkelijker kan maken was dan ook welkom. In mijn geval betekende dit, alleen nog maar rompertjes met stretch (iets anders komt er hier ook niet meer in). Met name Hema is echt een aanrader, die heeft ook een stretch variant met 2 rijen drukknopen en die gaan dus weer langer mee. Dit is zoveel makkelijker om aan en uit te trekken.

En zo'n heel klein shirtje over dat hele mooie kleine hoofdje trekken was (ondanks de verschillende trucjes) toch ook niet het leukste klusje. Overslag-shirtjes zijn om die reden ook echt een prachtige uitvinding.

15.  Cadeautje kraamhulp

Iets waar je eigenlijk niet mee bezig wil zijn, maar waar ik pas laat over nadacht. Er komt een moment dat jullie het alleen moeten gaan doen en ja dat is wel even een dingetje na al die hulp. Ik heb de hulp als enorm zinvol en prettig ervaren en vond een cadeautje daarom zeker op zijn plaats. Hoeft niks bijzonders te zijn, maar toch goed om alvast even over na te denken.

16. Praktische voorbereidingen

De kraamhulp kan je uiteraard veel leren, maar een paar praktische zaken voor de bevalling alvast een keer gedaan hebben kan geen kwaad.

- Maxi-cosi installeren in de auto. Altijd handig om te weten hoe dit werkt voordat je newborn voor het eerst meegaat.
- Babybadje testen. Even opzetten en nagaan of alles aanwezig is & niet lekt.
- Kruiken testen. Dit is een van de eerste zaken die de kraamhulp nodig heeft & het is dus cruciaal dat deze dingen niet lekken.
- Mocht je het fijn vinden kan je alvast een keer googlen hoe je een babybedje opmaakt. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een extra hydrofiel om het hoofdeinde op te dekken?! Dit is erg handig als de kleine spuugt, dan hoef je enkel de hydrofiel te verschonen.

17. Traktatie

Tot slot, in geval je al een kindje/kindjes hebt is het leuk om alvast na te denken over de traktatie voor op de opvang of in de klas. Kleine tip, hou het vooral makkelijk of tref goede voorbereidingen. Fijn voor jezelf, je man en de kraamhulp.

 

Lfs Annika

 

Laat een reactie achter