Borstvoeding deel 2

IMG_8696

Borstvoeding deel 2

03 april 2022

Zoals beloofd in mijn eerdere blog hier een tweede blog over borstvoeding, maar dan meer de praktische kant.

Praktisch
- In dit hele proces van borstvoeding geven moet je ook nog bijhouden welke borst je als laatste hebt gedaan voordat je weer begint en in geval je dit niet goed voelt aan je borsten moet je ook daarvoor een manier bedenken. Bij nr 1 schreef ik alles op inclusief tijden om ook bij te houden hoe lang geleden de vorige voeding was. Bij nr 2 had ik een hele fijne app ondekt, namelijk ' Baby Tracker'. Werkte ook perfect.
Ik heb ook gehoord van trucjes als een bandje om je pols wisselen of je trouwring wisselen tot iets aan je bh maken wat je kan wisselen. Er zijn tal van manieren te verzinnen dus lekker doen wat voor jou werkt.

- voedingskleding zoals je ook kan lezen in mijn andere blog (De kraamweek), voedingstops zijn ondingen. De tops van Only (voor een tientje met veel stretch erin) daarentegen zijn onwijs handig. Met een vestje erover prima te dragen en makkelijk naar beneden te trekken als gevoed moet worden.

- voeden a plein public. Nou ik was niet zo een held bij nr 1 al zijn er mama's die er geen moeite mee hebben en de hele bups gewoon tevoorschijn halen. Zoals ik al begon er is geen goed of fout dus doe vooral waar jij je lekker bij voelt en laat je geen dingen opleggen of dwingen in situaties die jij niet wilt.

- Je hebt ook voedingsdoeken, ik heb daar zelf geen ervaring mee maar schijnen onwijs fijn te zijn. Ik heb inmiddels een doek in huis van Ilmaha, zodra ik ervaring op heb mogen doen bij nr 4 zal ik mijn ervaring delen.

Aankopen
Ik heb van te voren niks gekocht, als het gaat om borstvoedingsartikelen. Voor hetzelfde geld lukt het niet en dan heb je weet ik veel wat allemaal in huis gehaald. Hieronder een kleine opsomming van mijn aankopen op dit gebied (en welke aankopen ik niet heb hoeven doen).

Pads of koolbladeren voor stuwing
Voor vele jaloersmakend, maar dankzij onze luie baby kwam de productie bij nr 1 traag op gang en ik heb dus ook geen stuwing gehad en daarvoor dus ook niks hoeven kopen.
Bij nr 2 & 3 was dit wel anders en heb ik vooral gebruik gemaakt van pads van Philips die gekoeld konden worden.

Voedingsbh’s
Deze heb ik ook pas gekocht toen ik zeker wist dat BV ging lukken. Ik heb uiteindelijk met veel plezier de bh’s van Noppies gedragen. Wacht er even een paar dagen mee, want de kans is groot dat je voorgevel dag 3/4/5 ontploft en daarna ook weer bijtrekt.

Tepel crème
Deze heb ik pas laten kopen toen het nodig was. De crème van Medela werkte bij mij goed. Deze is te koop bij apotheek, kruidvat etc.

Kolfapparaat
Omdat ik eerst een professionele kolf heb gehuurd, had ik al diverse producten in huis (de flesjes en die trechters etc.) Om die reden later ook de niet professionele variant van dezelfde kolf aangeschaft aangezien deze producten toch al in bezit waren. Financiële meevaller, afhankelijk van je zorgverzekering wordt een deel van deze aankoop vergoed.

Avent potjes
Gekolfde melk bewaarde ik in avent potjes maar uiteindelijk moet je zelf een systeem bedenken hoe je deze gaat markeren want de oude melk wil je als eerste opmaken natuurlijk. Na diverse technieken te hebben uitgeprobeerd, kreeg ik een geniale ingeving (al zeg ik het zelf) >> WASABI TAPE. Weet je wel die tape die in allerlei kleurtjes te koop is. Deze kan je makkelijk afscheuren en beschrijven met een stift en nog eenvoudiger verwijderen. Dit werd onze manier om overzicht te bewaren. Tape op het avent potje en dan datum gevolgd door 1, 2, 3 etc.

Meningen
En ja, iedereen heeft een mening over wat je doet maar, dat is ook het geval als je geen BV geeft. Als je geen BV geeft krijg je de vraag waarom niet en als je het wel doet andersom. Na 7 maanden kreeg ik vragen of het niet erg lang was, terwijl een vriendin na 7 maanden de vraag kreeg waarom ze al was gestopt. Oftewel, allemaal mensen, meningen en nieuwsgierigheid. Lekker niks op uitdoen en doen wat zelf goed voelt. Ik heb bij nr 1 uiteindelijk 9 maanden fulltime BV gegeven en daarna zijn we overdag overgestapt op kunstvoeding (na 9 maanden is het wettelijk niet langer toegestaan om nog te kolven op het werk). Uiteindelijk heb ik op zijn eerste verjaardag voor het laatst borstvoeding gegeven en dat voelde goed.

Borstontsteking
Ik ben niet medisch geschoold maar kan wel uit eigen ervaring hier iets over zeggen. Ik heb elke kraamweek een flinke borstontsteking gehad (in zeer korte tijd gigantische koorts, pijnlijke borsten, kleintje amper kunnen tillen en trillend in bed liggen). Die ik (dankzij wat afsluitende tips van de eerste kraamhulp) op heb weten te lossen zonder medicatie. Voor mij was Groene Leem het wondermiddel (te koop bij o.a. de reformwinkel). Je borsten insmeren zoals je dat doet met een masker op je gezicht. Vervolgens twee luiers vullen met water dat zo warm is, dat je huid het net kan verdragen en dit op je ingesmeerde borsten leggen voor 15 minuten. Na 2 dagen en 3 sessies per dag was de ontsteking bij mij er op deze wijze uitgetrokken.*

Kolven
Kolven op je werk mag (op basis van de wet), maar het verschilt per persoon of je je hierbij lekker voelt. Ik had er weinig moeite mee, al was het planningtechnisch soms wel een uitdaging. Zoonlief is altijd gevoed op verzoek (geen vaste tijden voor ons baasje) en dan is er ook weinig te plannen en nee dit was niet altijd makkelijk, maar er viel wel een mouw aan te passen.

Een kolf bh heb ik bij nr 1 nooit uitgeprobeerd ik had een techniek ontwikkeld dat ik die trechters met 1 hand op de plek wist te houden. Bij nr 3 uiteindelijk toch geprobeerd en dit beviel eigenlijk best goed. Gewoon proberen en lekker zelf gaan ontdekken.

En nu achteraf. Nee mijn borsten zijn helaas niet meer wat het is geweest, maar ook hiervoor geldt dat niet onomstotelijk vaststaat dat BV daarvan de oorzaak is. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet uitmaakt, maar goed. Een beetje lief zijn voor mijn lijf kan geen kwaad, ze heeft immers een paar prachtige kinderen gemaakt.

En nee, ik heb geen idee of alle moeite en inspanning zijn vruchten af gaat werpen en of allergieën en dergelijke nu zijn voorkomen, maar voor mijn gevoel heb ik alles gedaan wat mogelijk was en dat was voor mij het enige dat telt.

 

Lfs Annika

disclaimer: bovenstaande ervaringen zijn enkel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik doe geen uitspraken over wat verstandig is en medisch verantwoord. Maak vooral je eigen keuzes die voor jou als moeder/ vader goed voelen inclusief het raadplegen van een arts of specialist voor advies met betrekking tot jouw eigen situatie

Laat een reactie achter