De Kraamweek

FullSizeRender 2

De Kraamweek

03 april 2022

In deze blog een dosis inspiratie om er een heerlijke kraamweek van te maken (voor zover dat kan). Want ik heb menig (kersverse) mama gesproken en nee niet iedereen ervaart het als heerlijk. Je bevalling kan tegen zijn gevallen, de slapeloze nachten vallen zwaar, de borstvoeding gaat niet zoals gepland. Mijn tip (net als bij de bevalling) probeer niks te plannen en heb geen verwachtingen, neem alles zoals het komt en ga er lekker in mee. Je bent immers net mama en je hebt nog veel te leren!

Ik had me bij nr 1 niet bepaald voorbereid (wat eigenlijk totaal niet bij mij past) maar ik heb het maar laten gebeuren. Toen deze kersverse mama thuis kwam met haar prachtige newborn werd ik zoals gebruikelijk ontvangen door de kraamhulp, al had ik daar eigenlijk helemaal geen oog voor. Toen ik vroeg of ik naar de slaapkamer moest gaf ze vriendelijk maar zeer duidelijk aan dat als ik naar boven zou gaan ik boven zou blijven. Achteraf de beste opdracht ever als je het mij vraagt. Waarom?

1.      Life in the bedroom

Zoals ik al zei, de heldere opdracht bij thuiskomst was, dat als ik naar boven zou gaan ik boven moest blijven (geloof me ik wist echt even niet wat ik hoorde). Maar goed, ik heb het wel gedaan. Voor vier dagen lang heb ik voornamelijk op onze slaapkamer geleefd in mijn eigen cocon. In deze cocon bevond zich manlief en onze zoon (99%) en overige zaken (1%). Heerlijk! Ik was niet van mijn roze wolk af te slaan. Vier dagen lang werd ik vertroeteld, heb ik gejankt, zoonlief geknuffeld, geworsteld met borstvoeding, hazenslaapjes gedaan en een heel klein beetje kraambezoek ontvangen. Vier hele dagen (en nachten) lang bestond de wereld uit manlief, onze prachtige zoon en ik. Niet enkel newborn maar een gezin was geboren! Mocht je de rust in je hebben (en de behoefte uiteraard) leef dan lekker een paar dagen op je slaapkamer en geef jezelf en je nieuwe gezin alle tijd om rustig van start te gaan. Nummer 1 doe je maar 1 keer en je eerste kraamweek dus ook.

Ik kan je alvast verklappen dat de kraamweken erna niet veel anders zijn verlopen, met de kleine nuance dat ook je anderen kinderen meegaan in deze bubbel.

2.     Videoblog

Als ik maar 1 tip zou mogen geven, dan zou dat deze zijn. Ik heb vanaf het moment van thuiskomst elke dag een korte videoblog gemaakt. Niet om te zien hoe ver mijn wallen reikten of hoeveel kraamtranen ik kon produceren in 1 minuut, maar enkel een vastlegging van wat er allemaal gebeurt. De kraamweek is namelijk in een knipoog voorbij. Alles is nieuw, je leeft niet helemaal op deze wereld.  Dit was een perfecte vastlegging van de eerste dagen van zoonlief op deze aarde en de eerste dagen als kersverse mama. Als ik aan het einde van de dag even een moment alleen was en onze newborn naast me in zijn wiegje lag te slapen, maakte ik met mijn iPhone een korte videoblog met een verslag van die dag. Deze vlogs zijn mij zeer dierbaar. Vol kraamtranen en intens gelukkig vertel ik niet alleen wat de dag bracht maar, ook hoe ik me voel en over alle strubbelingen die er de eerste week bij horen.

3.     Grenzen

Laat manlief de grenzen aangeven en heb het hier van tevoren samen over.

Die buurvrouw van drie deuren verder, die je nooit spreekt, wil je echt niet een uur na thuiskomst in de woonkamer hebben staan! Voorbereiding is geen must maar bedenk wel wie je de eerste dagen op kraamvisite wil hebben en of je een max wil stellen aan het aantal bezoekers. En ook hiervoor geldt, pas je maar aan de situatie aan. Zoonlief had enkele strubbelingen en om die reden zijn energie hard nodig. Om die reden wilden wij op dag 3-4 minimaal bezoek en het bezoek mocht komen kijken, maar de kleine hielden wij even lekker bij ons. Volg je gevoel en doe vooral wat jullie goed lijkt en niet wat anderen vinden dat je moet doen. Sowieso een gouden tip voor de opvoeding en keuzes waarvan er nog vele gaan volgen.

4.     Drink, eat, sleep baby

Simpele bevalling of niet, je lijf heeft een topprestatie geleverd en moet herstellen. Daarom drink, eat, sleep (repeat). Ik had standaard een grote fles met water naast mijn bed en deze moest elke dag leeg. Eten had ik echt geen zin in, maar ik gaf borstvoeding (tenminste ik deed een goede poging) en had dus weinig keus. Omdat ik op de slaapkamer leefde, at ik ook daar. Zo'n dienblad met kussen eronder was echt ideaal. Valt je kraamweek in de zomer, dan is een dunne sprei of een laken heerlijk om onder te liggen.

5.     What to wear

In mijn andere blog (het is begonnen) gaf ik al even aan: comfortabele kleding! Zorg voor een lekker zittende (tranings)broek. Deze kan gewoon casual netjes zijn. Ik vond het in ieder geval heerlijk. Ik had vooral veel lange topjes van ‘Only’. Deze kon ik makkelijk naar beneden trekken voor de borstvoeding, zoveel fijner dan die ondingen die voedingstops worden genoemd. Niet alleen onwijs onhandig, maar ze zien er vaak ook niet uit. Zelf ben ik ook groot fan van een shortama (met knoopjes). Deze heb ik recent aangeschaft en die past zowel zwanger als na je bevalling. Fijn stofje, zit heerlijk en makkelijk voor tijdens de borstvoeding. Maar goed, eigenlijk maakt het geen reet uit wat je draagt als jij je er maar lekker in voelt.

6.     Back in shape

Nou vergeet dat maar mooi. Ik schrok me de pleuris van mijn buik. De blubber had wel iets weg van een te soepele drilpudding.  Maar heel realistisch, er was net een kind uit wat de boel negen maanden had opgerekt, dus eigenlijk ook wel zo logisch. En een geruststelling, in mijn geval is dat gewoon goedgekomen.

Want de realiteit is  dat het percentage wat na de bevalling binnen no time weer in die fucking skinny’s pas, echt verwaarloosbaar is. Stel je erop in dat je voorlopig je zwangerschapsbroek nog wel even draagt, dan kan het altijd meevallen.

En borstvoeding zou wonderen doen, de kilo’s zouden eraf vliegen. Nou vergeet dat maar mooi. Misschien hadden andere mama's dit geluk wel, maar ik kon dat dus mooi op mijn (blubber)buik schrijven.

7.     Me-time

Eerlijk is eerlijk, ik was elke kraamweek opnieuw verschrikkelijk slecht in me-time. Ik was niet weg te slaan bij mijn newborn. Dat meesterwerkje waar ik negen maanden op had geploeterd kon ik toch niet alleen laten. In mijn geval moest manlief of de kraamhulp dan ook bij onze newborn blijven als ik ging douchen. Maar dat douchemomentje was eigenlijk echt me-time. Je kan overal weer bij (jeeuj) , je knapt er echt van op en je bent even helemaal alleen. Ik had een heerlijke olie voor onder de douche waar ik echt blij van werd. Hoe je het doet maakt niet uit, maar maak me-time. Saar knap je van op en je kan er weer even tegenaan (tot de volgende slapeloze nacht).

8.     Verloskundige bezoekjes

Ik had echt geen idee, maar in de kraamweek kwam ook de verloskundige nog regelmatig langs. En ze kwam niet om zoonlief te bewonderen, maar om mij te checken. Je wordt als mama dus goed in de gaten gehouden!

9.     The lower parts

Gevoelig (onderwerp), nee hoor. Mening nieuwe mama is alle schaamte wel voorbij na een bevalling, maar dat blijft onder ons en daar hebben we het niet over. Een gouden tip van de verpleegkundige in het ziekenhuis was dat ik een soort bidon mee kon nemen om de boel schoon te spuiten met water. Mocht je niet in het ziekenhuis bevallen dit is ook te koop. Gewoon even aan je kraamhulp of verloskundige navragen en anders vind je hier de fles die ik bedoel.

En wanneer de boel flink beurs voelt, kunnen boterhamzakjes met appelstroop (uit de vriezer) wat ongemak weghalen. Klinkt bizar maar helpt echt. Appelstroop wordt niet hard, dus geen hard plakaat in je onderbroek.

10.  Borstvoedingsperikelen/artikelen

Of je borstvoeding gaat geven of niet, moet iedere mama lekker zelf weten. Enige tip die ik graag meegeef (om onnodige uitgaven te voorkomen) is, schaf de borstvoedings-artikelen (lees: kolf, tepelcrème, tepelhoedjes, bewaarbakjes, etc.) pas aan in je kraamweek. Geen garanties dat het lukt en als je kolfspullen aan moet schaffen voor de professionele kolf, is het wel zo handig om later de bijbehorende kolf voor eigen gebruik aan te schaffen bij de basisuitrusting die je dan toch al in huis hebt.

Dus good luck, geniet, laat de kraamtranen je overvallen, net als de nachtelijke zweetaanvallen, word verliefd op je newborn, word (opnieuw) verliefd op manlief die de knapste, liefste en zorgzaamste papa van de wereld blijkt en geniet, geniet, geniet, heb het af en toe zwaar, vraag hulp als je daar behoefte aan hebt, verwonder je, denk 100 keer op een dag: “ik ben mama” geef jezelf de tijd en hoe dan ook: jij zal een perfecte mama zijn.

 

Lfs Annika

ps.  binnenkort volgt een blog over ' De kraamweek - The real deal'. Hierin neem ik je mee in mijn kraamweek, een dagje kraamvrouw, welke bezoekjes je kan verwachten, ongemakken en tips om het draaglijk te maken, aankopen tijdens de kraamweek en nog veel meer. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter