Derde trimester

image0

Derde trimester

03 april 2022

In onderstaande blog neem ik je mee in het derde trimester. Kleine greep uit alles wat je kan verwachten en wat fijn is om te regelen voor je gaat bevallen.  Geen verplichtingen, maar doe er vooral je voordeel mee.

1. Kraampakket
Afhankelijk van je zorgverzekering kan je daar een kraampakket aanvragen. Zit dit niet in je pakket, dan kan je de verloskundige vragen welke zaken uit het kraampakket handig zijn om in huis te hebben.

2. Ondersteunende onderbroeken 
Niks zo fijn (en heerlijk oncharmant) als een ondersteunende onderbroek voor je buik die nu toch wel zwaar begint te worden. Afhankelijk hoe hard je buik groeit heb je deze misschien zelfs al in je tweede trimester nodig, ik wel in ieder geval.

3. Maagzuur
Als je hier al last van had in je tweede trimester, is de kans groot dat dit ook in je derde trimester voortduurt. Maar het goede nieuws is 1. als het echt te erg is kan je via de huisarts medicatie krijgen & 2. als de kleine is ingedaald wordt het minder. Er schijnen onderzoeken te zijn, waarbij maagzuur in de zwangerschap wordt gelinkt aan debos haar van je newborn. Meer maagzuur zou betekenen, geen kale baby.

4. Schoenen en te korte armen
Meest typerende voor dit trimester vind ik toch wel de kunst om schoenen aan te trekken met een dikke buik, laat staan veters strikken. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik in dit trimester vaak in het voorjaar/zomer zat en dus slippers aankan (zonder hulp).

5. Scheren
En als je denkt dat schoenen aandoen een uitdaging is, probeer dan  nog maar is de lower parts netjes bij te werken.

6. Vluchttas

Dit trimester is het toch echt wel tijd om een vluchttas klaar te zetten, ook als je thuis wil bevallen.  In deze blog kan je lezen wat er bij mij allemaal in de tas zit.

7. Geboortekaartje

Misschien ben je er al mee bezig geweest, maar zo niet is dit wel het moment om je te gaan oriënteren voor een geboortekaartje. Op Pinterest kan je tal van ideeën opdoen, maar ook gewoon via google afbeeldingen kom je een eind. Leuk om mee bezig te zijn & vergeet niet een proefdruk te bestellen.

8. Babykamer

Als ik heel eerlijk ben is het afronden van de babykamer geen noodzaak  omdat de kleine vaak toch de eerste tijd op je eigen kamer slaapt maar, een babykamer die niet af is is hier geen optie.

9. Verlof

Dit is ook het trimester waarin je verlof begint. Ik zal je in een latere blog meenemen wat ik zoals heb gedaan met deze vrije tijd.

10. Ouderschapsverlof ( blog volgt)

Waar je voorlopig niet aan wil denken, maar wat in veel gevallen toch weer moet gebeuren is terug aan het werk. Het is goed om voor jezelf en je wederhelft je te oriënteren wat je wil qua ouderschapsverlof als de kleine er is. De afgelopen jaren is hier het nodige veranderd en daarom zal ik hier uitgebreider bij stil staan in een volgende blog.

11. Restless legs

Het is ook dit trimester dat ik enorm veel pijn kreeg aan mijn benen. 's Avonds niet kunnnen slapen door de pijn en rusteloosheid. Ik heb daarom deze kousen overdag gedragen en dit is erg goed bevallen.

12. Klossen

Thuisbevalling of niet, klossen (bedverhogers) is wel een eis van de kraamhulp. Deze zijn vaak via het kraambureau te regelen. Bij ons werd altijd gevraagd dit vanaf week 37 in orde te maken. Online kan het ook heel eenvoudig geregeld worden.

13. Nesteldrang

Normaal ben ik wel een opgeruimd type, maar als ik zwanger ben is het echt niet te houden. Het liefst moet het huis zich in een staat bevinden alsof je een tijdschrift binnenloopt. Mission impossible kan ik je vertellen met 3 kids. Maar goed, de basis is opgeruimder dan normaal en er wordt continue gepoetst.

14. Hormonale aankopen

Het derde trimester is vaak ook het trimester dat je vol hormonen hebt bedacht dat je perse nog iets nodig hebt. Dit kan varieren van nieuwe kussens tot nieuwe handdoeken, je kan het zo gek niet verzinnnen. Totaal overbodig natuurlijk, maar vol hormonen is het voor jou essentieel.

15. Alles laten vallen

Ik weet niet of ik de enige ben, maar hoe dikker mijn buik wordt hoe onhandiger ik ben en hoe meer ik laat vallen. En vooral alles laten vallen is echt een kriem aangezien ik niet heel makkelijk meer spullen van de grond pluk.

16. Groeispurt

Voor bijna iedereen geldt dat je in dit trimester nog wel een flinke groeispurt doormaakt. Richting het einde kan dat ook betekenen dat sommige zwangerschapskleding gewoon niet meer fijn zit. Niks om je druk over te maken, gewoon kijken wat nog wel past en vooral lekker zit.

17. Voeten kwijt

In vervolg op nummer 16 is dit ook het trimester waar je je voeten niet meer kan zien als je naar beneden kijkt.

18. Samen douchen is geen optie meer

Mocht je nog wel is samen onder de douche stappen, is dat ook einde oefening in dit trimester tenzij een van beide geen water nodig heeft.

19. Ziekenhuisbezoekjes

Voor mij persoonlijk is dit ook het trimester waarin ik veelvuldig het ziekhuis bezoek. Elke zwangerschap opnieuw heb ik veel voor-weeën en om die reden word ik nog wel een ingestuurd. Met een beetje pech heb je nog een keer een dag 'geen leven' oftewel je voelt je baby minder/niet en ook dan mag je even naar het ziekenhuis voor een CTG.

20. Bevalplan/ idee

Dit is ook het trimester waarin je bevalplan wordt besproken. Ik vind deze term absurd en zou het liever beval-idee noemen maar goed, mooi materiaal voor een nieuwe blog.

 

Lfs Annika

Laat een reactie achter