Een positieve test… en dan?

IMG_1332

Een positieve test… en dan?

03 april 2022

Jeeuj daar is die dan, een positieve zwangerschapstest! Misschien verwacht, misschien heel erg op gehoopt of misschien juist een complete verrassing.
Maakt ook niet uit je bent zwanger!! En dan? In deze blog neem ik je mee in de diverse praktische stappen van de zwangerschap, waarbij ik niet ben uitgegaan van bijzondere trajecten of uitzonderingen, maar meer de hoofdlijnen.

1. Bel de Verloskundige
Juist ja, na een positieve test bel je de verloskundige (VK) voor een afspraak en niet de huisarts. Voordat je gaat bellen is het handig om even na te kijken wanneer je je laatste periode hebt gehad. Dat moet de VK namelijk weten. Als je ongeveer 8 weken zwanger bent, zal de eerste echo worden ingepland. Na de echo informeert vaak de VK je huisarts, maar dat kan je altijd even navragen.

2. Due date
Als je goed op de hoogte bent van de start van je laatste periode kan je op internet alvast zelf je uitgerekende datum nazoeken (ik was te nieuwsgierig).

3. Moeders voor moeders
Vroeg in je zwangerschap kan je je aanmelden voor ‘ moeders voor moeders’. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen dat door farmaceutische bedrijven gebruikt wordt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het idee dat je iemand kan helpen die heel graag mama wil worden vond ik erg mooi.

4. Foliumzuur
Mocht je het nog niet slikken, is het goed om hier alsnog mee te beginnen. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het kindje en is gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Je kan enkel foliumzuur nemen of zogenoemde mama-pillen van bijvoorbeeld Davitamon. (Compleet Mama).

5. Boeken?
Je bent nu zwanger dus tijd om allemaal boeken in te slaan?! nou nee. Als je het leuk vindt kan je het uiteraard doen maar het is niet noodzakelijk. Zelf vond ik de mama tijdschriften & blogs leuker. Ook durfde ik pas echt iets aan te kopen na een eerste positieve echo.

>>> en als je dan een positieve echo hebt gehad...

6. Announcement
Misschien heb je direct je familie platgebeld na de positieve test maar, vaak ligt de voorkeur bij een speciale aankondiging. Pinterest staat er in ieder geval vol mee. Bij onze eerste hebben wij een voorleesboek voor opa's en oma's gekocht en daar een echo-foto ingeplakt plus tekstje geschreven.

7. Hartjesspreekuur
Niet iedere verloskundige praktijk biedt dit aan, maar als ze het doen is het een fantastische service! Na de eerste echo kan je best wel onzeker zijn (zie ook de blog over het tweede trimester). Je buik groeit misschien nog niet echt en de volgende afspraak duurt lang, op het hartjesspreekuur kan je dan even het hartje van je kleintje horen. Een kleine bevestiging dat het kleintje in jouw buik het in ieder geval doet.

8. Termijnecho
Na een positieve echo volgt er zo rond de 10/11 weken een termijnecho om de uitgerekende datum vast te stellen. En sinds september 2021 is er ook een mogelijkheid voor een 13 weken echo. Dit is dus vrij nieuw. Je merkt ook dat de VK stoeien met de hoeveelheid afspraken en echo's die je hierdoor kort op elkaar hebt.

9. Negen maanden dagboek
Als je het leuk vindt kan je een negen maanden dagboek bijhouden. Zelf heb ik de eerste weken wat krabbels op papier gezet en toen alles er goed uitzag heb ik er een aangeschaft. Er zijn diverse dagboeken te krijgen, maar hierover later in een andere blog meer. Ik vond het bijhouden erg leuk. Niet alleen een herinnering voor je kind voor later, maar ook handig. Mocht je zwanger worden van een tweede, derde of vierde dan kan je nog is teruglezen hoe het in bepaalde weken ook alweer ging.

10. Kraamzorg
Na de termijnecho is het ook handig om je aan te melden voor de Kraamzorg. Via de VK of Google kom je er eenvoudig achter welke partijen dit allemaal kunnen bieden. Beste tip, informeer bij vrienden/ kennissen uit de buurt wie zij hadden en hoe dit is bevallen.

11. Erkenning
Mocht je niet zijn getrouwd moet de aanstaande papa de ongeboren vrucht al tijdens de zwangerschap erkennen. Dat is ook het moment waarop je aan moet geven welke achternaam het kindje gaat krijgen. Meer informatie hierover kan je opvragen bij je gemeente, dit is ook de plek waar je dit kan regelen.

12. Zwangerschapscursussen

Ok, hier moet een klein onderscheid worden gemaakt

1. De informatieve cursussen
De VK biedt vaak een cursus bevallen, borstvoeding etc aan. Als je er behoefte aan hebt, lekker doen. Ik heb het niet gedaan en me gelukkig (dankzij goede begeleiding in mijn kraambed) ook prima gered.

2.     De bewegingscursussen
Daarnaast heb je de zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym, mom's in balance etc. Ik heb maar 1 advies, doe iets wat bij je past.

Ik dacht dat het een goed idee was om zwangerschaps-yoga te proberen, het leek me namelijk goed om tot rust te komen voor de kleine. Na 2 lessen zei manlief dat het hem beter leek als ik zou stoppen. Volgens hem hoorde je namelijk niet gestrest thuis te komen van yoga. En hij had ook volledig gelijk. Dit paste echt totaal niet bij mij. Daarna ben ik begonnen met zwangerschapsgym en dat was wel prima. De naam gym mag het eigenlijk niet hebben, maar het is leuk om ervaringen te delen met anderen die in dezelfde periode moeten gaan bevallen en je krijgt informatie en tips voor elke fase van de bevalling. Al met al wel nuttig.


Budgettip
€€- Goed om te weten dat er ook gemeenten zijn die subsidies verstrekken voor bepaalde zwangerschapscursussen. Afhankelijk van je zorgpakket kan je ook nog een deel vergoed krijgen via de zorgverzekeraar.

13. Zorgverzekeraar
Wanneer je zwanger bent kan je je zorgverzekeraar informeren en (wanneer je voldoende verzekerd bent) een kraampakket aanvragen. Wat daarin zit, daarover later meer.

14. Rondleiding ziekenhuis
Manlief en ik hadden allebei de voorkeur voor bevallen in het ziekenhuis. Bij toeval kwamen wij erachter dat in het ziekenhuis speciale rondleidingen worden gegeven wanneer de wens bestaat om daar te bevallen (of wanneer je medisch bent geïndiceerd uiteraard). Je krijgt informatie over pijnbestrijding en ze laten de verloskamer, kraamsuites (hoe je het dan ook noemen wil) zien. Wij vonden het fijn om er alvast een keer te zijn geweest. Noodzakelijk nee, maar als je er behoefte aan hebt is het zeker een aanrader. 

15. Baby Pics app
Ik vond het heel leuk om de groei van mijn buik bij te houden. Ik maakte frequent een foto van mijn buik (elke keer op dezelfde plaats en met dezelfde kleding). Met de app ‘ baby pics’ kon ik een mooie filter over de foto zetten en de tekst met het aantal weken toevoegen. Deze foto’s heb ik ook toegevoegd aan mijn negen maanden dagboek.

16. Zwanger & zo
En tot slot, er zijn ook diverse apps beschikbaar voor de liefhebber waarin je kan lezen hoe je kindje groeit en wat er per week gebeurd. Ik vond dit erg leuk. Toch enorm bijzonder hoe dat kleine mensje zich in jou ontwikkelt.

17. Geniet
Heel afgezaagd maar mocht nog niemand het geadviseerd hebben… GENIET!!! Ondanks kwaaltjes, striae of alles waar je niet op voorbereid was, zwanger zijn is zo bijzonder dus geniet ervan voor je het weet geniet je van je baby in je armen in plaats van in je buik.

 

Lfs Annika

Laat een reactie achter