Gebruiksaanwijzing consultatiebureau

Versie 2

Gebruiksaanwijzing consultatiebureau

24 juni 2022

In deze blog neem ik je mee in de wereld van het consultatiebureau. Iets meer info en praktische lijstjes om af te vinken zodat je weet wat je kan verwachten en je kan voorbereiden. Ik denk dat het goed is om te noemen dat het consulatiebureau niet verplicht is, maar waarom zou je er geen gebruik van maken als het er toch is. Na je kraamweek neemt het consultatiebureau het stokje een soort van over van je verloskundige. Je wordt gebeld voor een afspraak en ik kon kiezen tussen langskomen op het bureau of een thuisbezoek. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Hier kwamen ze dus fijn thuis langs.

Vier weken na de geboorte mag je voor het eerst langskomen op het consultatiebureau. Als je het verkeerde bureau treft kan er soms een lekkere lucht hangen van de luieremmer. Geen lekkere binnenkomer en vandaar dat ik ook luierzakjes in de checklist heb staan. Maar goed wat te doen?!

To do
1. Zorg dat je 10 minuten voor de afspraak aanwezig bent.
2. Bij binnenkomst liggen er verschillende verschoningskussens en het is de bedoeling dat je je kindje uitkleed tot de luier en dan lekker in de wikkeldoek legt. Wacht nog even met verschonen, tenzij gepoept natuurlijk.
3. Vervolgens wordt je kindje gewogen (vaak zonder luier) en dit is een makkelijk moment voor een nieuwe luier.
4. Vervolgens wordt er gemeten en ook de hoofdomtrek wordt opgenomen, waarna je kan wachten tot je aan de beurt bent.

Deze metingen worden besproken tijdens het consult. Ze laten een curve zien, maar trek je daar vooral niet teveel van aan/ laat je niet van de wijs brengen als het geen gemiddeld lijntje is. Sowieso kan die curve niet hetzelfde zijn voor borstvoeding en kunstvoeding babies, maar goed dat is die dus wel. Laat jouw kind lekker zijn eigen lijntje pakken en volgen, welk lijntje dat ook moge zijn. En vraag ook is naar het verschil tussen een borstvoedings-baby en kunstvoeding-baby. Ik zie de curve vooral als hulpmiddel. Als het eigen lijntje niet gestaag groeit kan er worden nagegaan of daar iets mee gedaan moet worden.

Negativiteit
Ik ga het in mijn blogs vaker noemen, maar doe is lief. Vaak wordt het consultatiebureau in een slecht daglicht geplaatst. En dat vind ik onterecht. Zoals ik eerder al de 'klik' met de kraamhulp noemde is het raadzaam om ook binnen het consultatiebureau op zoek te gaan naar een klik. Bij de artsen heb je vaak geen keuze, maar als het je echt niet bevalt kan je vragen of je mag uitwijken naar een ander bureau. Verpleegkundigen zijn er vaak meer van en daar wordt de klik vinden dan ook iets makkelijker. Kijk vooral wie bij jou past.

En ongeacht de ervaring die je hebt (opgedaan) bedenk je wel, ook de medewerkers van het consultatiebureau gaan echt niet naar hun werk met het idee om jou een rotdag te bezorgen. Ze zijn er om jou te helpen en te kijken waar ze je kunnen ondersteunen. Een voorbeeld. Nr 2 bij ons was een pittige tante. En slapen ho maar. Behalve op ons. Zodra je ook maar waagde haar weg te leggen was het feest. Het consultatiebureau is langs geweest om mee te kijken. We hadden al wat inbakeren geprobeerd en van het consultatiebureau konden we de paco rabanne (inbakerdoek) lenen om uit te proberen alvorens aan te schaffen. Ook met een refluxkindje zijn we door het consultatiebureau goed ondersteund en met een goede verwijzing bij een kinderarts terecht gekomen. En ja ik vond het erg fijn dat er iemand met ons mee wilde kijken en mee wilde denken.

En valt het wel is tegen? Ja tuurlijk. Praktische zaken over welke fles ik kon gebruiken voor een papfles hadden ze geen idee van. Maar misschien heb ik gewoon de verkeerde getroffen. Wat ik vooral wil meegeven is, dat het consultatiebureau vooral een hulpmiddel is. Gebruik het ook als dusdanig.

Inloop
Als je als kersverse mama onzeker bent en kleine vragen hebt bestaat er vaak een inloop uur/ochtend. Dit moment kan je tevens gebruiken als je een keer extra wil wegen. Geen verplichting, maar goed om te weten dat het kan. Bij nr. 3 twijfelde ik over de groei en ik heb dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van dit extra moment om haar te wegen.

Inpakken
- wikkkeldoek/deken
- luiers + doekjes + luierzakjes
- boekje/ A-4tje met info
- voedingsdoek
- extra setje kleren

Voorbereiding
- heb je vragen schrijf ze op.
- heb je een broer of zus mee, zorg voor iets te eten. Speelgoed hebben ze daar vaak wel.
- kleed je niet te warm aan. Het is daar vaak warm, wel zo fijn voor je kindje.

Ontwikkelingen van kind 1 tot kind 4
- Bij nr. 1 en nr. 2 werd de groei in een boekje vastgelegd. Bij nr. 3 werd dit vervangen voor een A-4tje. Handig om te weten: je hebt ook diverse apps waarin je het gewicht en de groei bij kan houden.
- Vaccinaties worden tegenwoordig online geregistreerd.
- De beste ontwikkeling vind ik toch wel dat er meer tijd/aandacht is voor mama. Recent heb ik een vragenlijst in moeten vullen om te monitoren of ik geen last heb van een postnatale depressie. Wat mij betreft chapeau, een goede ontwikkeling. En ja uiteraard kan je die vragenlijst manipuleren, maar daar heb je denk ik alleen maar jezelf mee.

Heb je nog nuttige aanvullingen op deze blog, laat dan een reactie achter.

 

Lfs Annika

Laat een reactie achter