Kraamweek- The real deal 2

IMG_2215

Kraamweek- The real deal 2

26 juni 2022

In deze blog neem ik je mee in mijn kraamweek & diverse tips voor jouw kraamweek. Als ik met deze blog begin lig ik nog in mijn kraambed. Voor de vierde en laatste keer. Ik sluit mezelf op in onze bubbel met onze nieuwste aanwinst en de kids komen er ieder op hun eigen manier en tempo bij. Ik geniet van de magie tussen de kinderen en staar eindeloos naar onze newborn. Nog een laatste keer laat ik me verwennen met het eten wat ik echt heb gemist en knuffel ik eindeloos met onze nieuwe zoon.

Ik hoop vooral dat je veel dagen in je bubbel door mag brengen, zonder teveel gedoe en visite. En als het je eerste is, geef jezelf vooral de tijd. Mama/papa worden is echt wennen. Het leven draait vanaf nu om die 50 cm die jullie hebben gemaakt en die is bepalend voor je dag en nacht. Ja, dit kan heel overweldigend zijn.

Onderstaand neem ik je mee in de diverse onderwerpen die je hopelijk kunnen helpen om op je wolk te blijven of te komen. En ook wanneer je niet op je wolk landt, doe vooral wat voor jou goed voelt. Uiteraard vind je ook praktische informatie. Onder andere wat ik heb aangekocht, welke bezoekjes je kan verwachten en welk bezoek ik heb toegelaten. Tips over dingen die ik je echt zou aanraden om te doen in de kraamweek, maar ook daarna en nog veel meer informatie.

Kraamzorg
Kijk of de persoon die je huis binnen wandelt bij jou/jullie past. Een (kleine) klik is belangrijk. Mis je deze klik, is het echt niet jouw ‘kind of person’ bel het kraambureau en vraag om een ander. Dit klinkt heel zwaar maar niks zo vervelend als iemand 7 dagen over de vloer hebben waar je je aan irriteert, zeker niet tijdens je kraamweek. Ik heb het bij nr 2 gedaan en het was echt geen bezwaar.

De kraamzorg is echt een luxe dus probeer er je voordeel mee te doen. Nee, ze gaat nooit exact jouw huishouden voeren, maar ben blij met de hulp. Na je kraamweek kan je proberen het huis weer op jouw manier te regelen. Vergaar vooral informatie over de verzorging van je baby en laat ze (mee)helpen met de zorg voor de andere kinderen als de er zijn. Merkbaar of niet, maar ze houdt ook jou in de gaten. Zowel lichamelijk als mentaal en ze kan om die reden ook fungeren als spil tussen jou en de verloskundige. Ik was vooral dankbaar voor het schone bed, de was die werd gedaan & de wijze waarop de andere kids werden betrokken/vermaakt.

Newborn
- Geen paniek, de eerste dagen valt je baby af. Doodnormaal, dit doet elke baby.
- Ik heb mij laten vertellen dat als je een ruggenprik hebt gehad, hierdoor het startgewicht van je newborn niet altijd realistisch is door het vocht wat je toegediend hebt gekregen. Vaak houdt je kraamhulp/ VK hier rekening mee.
- Je baby gaat een vleugje geel zien. Ook dit houdt de kraamhulp in de gaten en indien nodig wordt er actie ondernomen.
- De navelstreng valt er na en aantal dagen vanzelf af. De laatste keer was er een cordring gebruikt. Daardoor duurde het iets langer en de laatste 2 dagen rook onze newborn dan ook niet bepaald lekker.

Slaap(tekort)
Onderstaand een overzicht van mijn slaap in de kraamweek. En dan te bedenken dat de aanloop niet best was (lees ook heel weinig slaap) en ik had een kind op de wereld gezet. Raar maar waar, weken later sta ik nog overeind zonder (bij)slapen overdag. Want bijslapen is bij nummer 4 echt een desillusie.
Nacht 1- zo goed als geen slaap
Nacht 2- in totaal ongeveer 4 uur
Nacht 3- in totaal ongeveer 5 uur
Nacht 4- in totaal ongeveer 3 uur
Nacht 5- onze newborn sliep voor het eerst op zichzelf ipv op mij. Uren slaap, geen idee.
Nacht 6- doodziek door een borstontsteking en stuwing en onze newborn heeft last van de hoeveelheid melk. Dus opnieuw zo goed als geen slaap.

Doen!
- huid op huid contact, ook bij papa
- veel foto's, heel veel foto's & filmpjes maken
- bijkomen/ uitrusten
- dagelijkse videoblog (zie ook deze blog hierover)
- eindeloos veel knuffelen
- wc toe-eigenen (dit vanwege de spullen die je nodig hebt zoals kraamverband & bidon)
- pads koud leggen voor stuwing (dag 4/5)
- douchen met je newborn
- slapen met de knuffel van je newborn


Bezoek

- oma's & opa's
- verloskundige
- lacatiekundige
- GGD

Aankopen
- twee setjes maatje 50 & 2 rompers maatje 50
- puralan
- kip kep (om op je newborn te leggen ipv je hand)
- paracetamol
- geboortekaartjes
- meer Kotex
- pampers maat 1
- groene leem
- heel veel eten

 

Eten
- carpaccio (pizza)
- zalm
- filet american
- rosbief
- biefstuk
- heel veel beschuit met muisjes

Dit is nog lang niet alles, maar als iemand er ook maar iets aan heeft ben ik al blij. Heb je nog aanvullingen? Laat dan even een berichtje achter.

 

Lfs Annika

Disclaimer: bovenstaande ervaringen zijn enkel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Maak vooral je eigen keuzes die voor jou als moeder/ vader goed voelen.

Laat een reactie achter