After kraamweek

IMG_3940

After kraamweek

03 september 2022

Twee keer knipperen en je kraamweek is voorbij. Of het nu je eerste kindje is of je vierde kindje het blijft een hele intense tijd. Vooral de weken nadat de kraamhulp is vertrokken worden vaak (vooral door kersverse moeders) als zeer heftig en intens ervaren. Ineens heb je (weer) een baby maar, niemand die je verteld wat wel/niet te doen. Je kleine kan ineens heel ander gedrag laten zien en door ernstig slaaptekort begint op alle fronten de twijfel toe te slaan. Doe je de voedingen wel goed, moet je nu al ritme hebben, is het normaal dat je newborn de hele avond aan de borst hangt en waar komen die ontevreden buien vandaan? Het zijn vaak weken vol vragen en onzekerheden en dat is doodnormaal. Het hoort er allemaal bij maar, is ook heel intens. Ik gun je de rust en het vertrouwen dat ik deze vierde keer mag ervaren. Helaas is het niet allemaal zo vanzelfsprekend en daarom in deze blog (praktische) tips om het leven wat makkelijker te maken na je kraamweek.

Maak het jezelf makkelijk
1. leg de lat niet te hoog & wees een beetje lief voor jezelf. Soms voelt het alsof je de hele dag niks hebt gedaan terwijl je de hele dag je baby hebt verzorgd. Hoezo niks gedaan? Een baby tevreden houden is gewoon heel veel werk. Precies ja, een dagtaak.
2. Mocht je je newborn nog in de nacht temperaturen, snel mee stoppen als de temperatuur stabiel is. Scheelt een beetje nachtrust en elke beetje nachtrust is goud waard.
3. Sowieso in de nacht alleen verschonen bij een poepluier of een hele volle plasluier. Een plasluier kunnen ze rustig iets langer aan hebben en kan jij sneller verder slapen.
4. Eind van de dag rond het eten zijn ze vaak onrustig. Een draagzak of wikkeldoek kan dan echt een uitkomst zijn.
5. Om de dag in bad is (wat mij betreft) echt voldoende. Kost toch altijd veel tijd & meepakken onder de douche is ook een goede optie. Als je een hydrofiele doek op jezelf legt glijdt de kleine minder snel weg.
6. Je baby beneden laten slapen in de box, kinderwagen of waar dan ook is prima. Scheelt traplopen en dat is beter voor je bekken en je energielevel.
7. Vraag hulp als je daar behoefte aan hebt. Familie en vrienden vinden het alleen maar fijn als ze iets voor je kunnen betekenen.

De avonden
De eerste weken/maanden is het heel normaal dat de kleine in de avond veel aandacht vraagt. Vooral in het begin hebben ze vaak een huil uurtje & zijn erg aanwezig. Troost je, het hoort erbij en gaat na verloop van tijd ook weer over. Ik noemde dit ook al even in deze blog. Onze jongste zijn we elke avond tot minimaal half 10 druk mee. Pas na ruim 2 maanden werd dit iets minder. Go with the flow is het beste advies wat ik je hier kan geven.

Slapen
Slapen is vaak een hot topic deze weken simpelweg omdat je dit veel te weinig doet. Er zijn een paar zaken die je kunnen helpen. Slaat je newborn zichzelf wakker dan zou je dit slaapzakje kunnen proberen. Als na verloop van tijd de rust een beetje wederkeert dan kan je de armpjes ook bevrijden. White noise aanzetten bij het in slaap vallen helpt soms ook goed. Ik kan dit zelfs op mijn iPhone doen (zoek bij instellingen op 'achtergrondgeluiden'). Huid op huid contact doet het ook altijd erg goed net als een badje voor het slapen gaan.  Maar mijn favoriet is nog altijd de baby op jou in slaap laten vallen. Wegleggen kan daarna altijd nog.

Voedingen
De eerste 2 maanden is het heel normaal dat je newborn sneller gevoed wil worden of vaker achter elkaar. Met name in de avonden is dit heel normaal gedrag. Dat noemen ze stapelen of clusteren. Geen probleem dan kan die in theorie iets langer slapen. Dit dient tevens als  prikkelverwerking en ook je productie wordt gereguleerd. Geen idee hoe dit met flesvoeding uitpakt.

Specialisten
Twijfel je over een aanpak, ervaar je problemen of wat dan ook ga op zoek naar een specialist. Uiteraard kan je vriendinnen/ familie raadplegen maar, sommige specialisten zijn er niet voor niks. Waar moet je dan aan denken? Ik zelf heb voor de last van de voedingen zowel de lactatiekundige geraadpleegd als ook de osteopaat. Beiden worden vaak ook (deels) vergoed vanuit de verzekering. De lactatiekundige kan je elk moment raadplegen, wachten is echt geen must. Hier heb ik haar zelfs al in de kraamweek ingeschakeld. Ze kan meedenken over hoe een borstontsteking voorkomen kan worden, meekijken met het voeden maar, ook een plan van aanpak voor als je wil kolven kan zij bij helpen. Doe er vooral je voordeel mee.

Apps
Naast de specialisten en google (not your best friend) zijn er enkele apps die het leven wat makkelijker kunnen maken.

Babytracker
- De app babytracker kan je o.a. helpen de voedingen bij te houden.

Oei ik groei
- En de app ‘oei ik groei’ kan inzicht geven in z’n sprongetjes + tips hoe ermee om te gaan. Sommigen vinden dit de grootste onzin maar, het verklaart heel vaak waarom je baby bepaald gedrag laat zien. Het eerste sprongetje begint volgens mij tussen de 5-6 weken. In de app kan je de signalen zien wat er qua ontwikkeling gebeurt en tips hoe ermee om te gaan. Onthoud dat ieder kind zijn eigen ontwikkeling doormaakt en de lijstjes van een sprongetje hoeven dus ook niet perse afgevinkt te worden. No worries.

Hou vol
Tot slot hou vol en doe het vooral op je eigen manier. Probeer dingen uit en je zult zien soms werkt het, soms niet. Loop je niet direct over van liefde of explodeert je hart juist elke dag opnieuw, het maakt allemaal niet uit. Wat jij voelt is sowieso goed. Laat je niet overweldigen door anderen/ andere ervaringen maar doe het lekker op jouw manier. Twijfel je over bepaalde gevoelens of herken je jezelf geheel niet meer kan je altijd de huisarts of het consultatiebureau inschakelen. Zoals ik in deze blog al even noemde, ook mama wordt tegenwoordig door het consultatiebureau goed in de gaten gehouden. En echt de nachten worden ooit beter en sprongetjes gaan ook weer voorbij, ook al voelt het eerste jaar soms als 1 grote sprong. Probeer vooral op jouw manier te genieten en het vol te houden, dan doe je het fantastisch.

 

Lfs Annika

Disclaimer: deze blog is gebaseerd op mijn ervaringen. Adviezen zijn vrijblijvend en raadpleeg bij twijfel altijd een (medisch) specialist

Laat een reactie achter