Kraamweek- The real deal 1

IMG_2886

Kraamweek - The real deal 1

27 mei 2022

Lezen op eigen risico.

Taboedoorbrekend
Het hebben over de mindere kant van zwanger zijn en bevallen lijkt vandaag de dag taboedoorbrekend. Maar je zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de postpartum periode in een halleluja-stemming bevinden wordt ook maar zelden besproken/uitgesproken. Terwijl dit is toch niks om je voor te schamen? Happy you, happy me. Ik val namelijk in deze laatste categorie. Voor mij is zwanger zijn en kinderen krijgen (bijna) alleen maar euforie.

Kraamweek
Voor nu neem ik je mee in de kraamweek. You did it, je hebt gewoon een kind op de wereld gezet. Ik kies er heel bewust voor het zo neer te schrijven. De wijze waarop je newborn de wereld in is gekomen is namelijk geheel irrelevant. Keizersnede, pijnstilling, natuurlijke bevalling, inleiding het maakt geen reet uit. Je hebt een kind gekregen en elke manier brengt z’n eigen ongemakken mee voor de kraamweek.

Ik heb inmiddels vier kraamweken achter de rug. Kraamweken waar ik bijna non stop op een roze of blauwe wolk zat en mij geheel in mijn eigen bubbel bevond. Wat niet wil zeggen dat dit niet gepaard gaat met een hoop ongemakken tijdens de herstelperiode. Met een beetje geluk functioneer je de ruime eerste 24 uur op adrenaline. Heb niet de illusie dat je de eerste nacht slaapt en voorzover dat wel gebeurt is het verwaarloosbaar weinig.

Het feit dat ik vier keer bijna zonder kleerscheuren een kind op de wereld heb gezet. Doet dit niet af aan het feit dat ook mijn doos gewoon zeer deed van het proces van een kind door het geboortekanaal laten gaan. Dus zet je schrap, hier een eerlijke opsomming van mijn ervaringen.

Ongemakken/herstelwerkzaamheden
Welke ongemakken/herstelwerkzaamheden kan je verwachten?! Ik heb er een paar op de rij gezet.

1. Met stip op nr 1 slaaptekort.

2. Na een bevalling verlies je nog langere tijd bloed & daarvoor hebben ze die geweldige kraamverbanden uitgevonden. Met een beetje geluk kan je na een week overstappen op Kotex. Nog steeds geen feest, maar alles beter dan het A4 formaat van een kraamverband.

3. Wanneer je hechtingen hebt, wordt dit regelmatig gecontroleerd. Dit moet genezen en dat is uiteraard niet fijn.

4. Een toiletbezoek voelt ongemakkelijk. Veel drinken is sowieso een goed idee omdat je urine dan minder geconcentreerd is en dat kan wat pijn schelen. Ik vertelde in deze blog (punt 9) al dat er flesjes zijn die het schoonmaken een stuk comfortabeler maken. En wees lief voor jezelf. Vul ze met lauw water ipv koud water. Anders voelt het alsnog als een koude douche, letterlijk en figuurlijk.

5. Je borsten leven een eigen leven. Grote kans dat ze ergens ontploffen qua formaat, gaan lekken en pijn doen. Wanneer je BV wil geven zal dit ook even op gang moeten komen en daarvoor moet je soms eindeloos je baby aanleggen. En dat vinden je tepels vaak toch minder leuk. Bepaal vooral voor jezelf hoe ver je wil gaan & bewaak wat je zelf belangrijk vindt.

6. Met een beetje pech heb je ook nog last van naweeën. Is dit pijnlijk? Mijn ervaring ja!!! En dan wordt er gezegd dat het enorm goed is voor het herstel van je baarmoeder. Ik vond het gezegend. De laatste keer heb ik via de huisarts diclofenac* voorgeschreven gekregen. Een beetje liefde voor mezelf en geen naweeën.

7. Ik noemde het al even, je baarmoeder moet zakken. Dus wordt je buik regelmatig gecontroleerd of dit herstel goed verloopt. Gaat het niet snel genoeg, heeft de kraamhulp vaak nog wel wat trucjes om dit te bevorderen.

8. Bij mijn kraamweek-bingo hoort ook standaard een borstontsteking. Ik hoop dat dit je bespaard blijft. In deze blog lees je hoe ik het heb opgelost, maar soms was antibiotica ook voor mij de enige oplossing.

9. De ‘vijfde dag’. Dit is een soort klassieker. Je voelt je deze dag vaak ellendig en je hormonen kunnen flink met je aan de haal gaan. Lekker laten gebeuren, echt het wordt beter.

10. Afhankelijk hoe je newborn ter wereld is gekomen, kan je ook flink spierpijn overhouden aan een bevalling.

11. Je bekken(bodemspier) moet herstellen. Daar zijn oefeningen voor. Jep daar mag je ook nog mee aan de slag alsof het allemaal nog niet genoeg is. Probeer voor dit herstel traplopen de eerste dagen te vermijden en daarna graag trede voor trede. Niet voor mij, maar voor het herstel van je bekken wel zo fijn ook op de langere termijn.

12. Huilen en zweten. De bekende kraamtranen had ik vooral de eerste keer in overvloed. De volgende kraamweken waren ze er wel, maar veel minder. Aanvallen van extreem zweten heb ik elke kraamweek mogen ondergaan. Gelukkig was daar de kraamhulp voor een schoon bed.

13. En na verloop van tijd als alles weer de goede kant op lijkt te gaan, moeten je organen nog terug op hun plek. Ze noemen dit ook wel zwevende organen. Dit proces schijnt per zwangerschap erger te worden omdat er steeds meer ruimte is.

Ieder zijn eigen manier
En raar maar waar, zoals ik de blog begon al het voorstaande kon mij niet van mijn wolk halen. Mocht dat bij jou wel zo zijn, ook heel normaal. Zoals vaker in mijn blogs gezegd ieder doet het op zijn eigen manier en ieder ervaart het anders. En het mooie is dat er geen goed of fout is in deze. Jouw manier is hoe dan ook perfect.

En twijfel je of voel je je onzeker zoek iemand/een luisterend oor die je hierbij kan helpen. Vragen om hulp verdient alleen maar een staande ovatie. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik kan enkel mijn ervaringen met je delen en misschien dat je er iets uit kan halen. Volg verder vooral je eigen gevoel en heb vertrouwen in jezelf.

Binnenkort neem ik je mee in deel 2. Dan meer over bezoekjes in je kraamweek, eten, je newborn, aankopen en meer.

 

Lfs Annika

disclaimer: bovenstaande ervaringen zijn enkel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik doe geen uitspraken over wat verstandig is en medisch verantwoord. Maak vooral je eigen keuzes die voor jou als moeder/ vader goed voelen inclusief het raadplegen van een arts of specialist voor advies met betrekking tot jouw eigen situatie.

 

Laat een reactie achter